Акафист семистрельной божьей

>Акафист Пресвятой Богородице пред иконой «Семистрельная» и «Умягчение злых сердец» (Акафисты ко Пресвятой Богородице)

Из­бран­ной Деве Ма­рии, превысшей всех дщерей зем­ли, Ма­те­ри Сы­на Бо­жия, Ею­же дается спа­се­ние ми­ра, со уми­ле­нием взы­ва­ем: воз­зри на многоскорбное жи­тие на­ше, воспомяни скор­би и бо­лез­ни, яже претерпела еси, яко на­ша земнородная, и со­тво­ри с на­ми по милосердию Тво­ему, да зо­вем Ти:

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Ан­гел воз­вес­ти пас­ты­рем вифлеемстим о Рождестве Спа­си­те­ля ми­ра, и с ним мно­жест­во воев не­бес­ных восхваляху Бо­га, пою­ще: «Сла­ва в выш­них Бо­гу, и на зем­ли мир, в человецех благоволение». Ты же, Ма­ти Бо­жия, не имевши где гла­ву преклонити, зане не бе места во оби­те­лех, родила Сы­на Сво­его Первенца в вертепе, и повила Его пеленами, и положила Его в яслех. Тем­же, скорбь серд­ца Тво­его ве­ду­ще, во­пи­ем Ти:

Ра­дуй­ся, дыханием Сво­им Сы­на Сво­его возлюбленнаго согревшая; ра­дуй­ся, Превечнаго Мла­ден­ца пеленами повившая.

Ра­дуй­ся, Носителя вселенныя мле­ком Сво­им питавшая; ра­дуй­ся, вертеп в не­бо обратившая.

Ра­дуй­ся, престол херувимский соделавшаяся; ра­дуй­ся, в рождестве и по рождестве Дева пребывшая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Ви­дя­ще Превечнаго Мла­ден­ца повита лежаща в яслех, пришедше, поклонишася Ему пастыри вифлеемстии и глаголаша реченное им ан­ге­лы о Отрочати. Мариам же соблюдаше вся гла­го­лы сия в серд­це Сво­ем. По прошествии же осьми дней обрезан бе Иисус по закону Израилеву, яко Че­ло­век. Вос­пе­ваю­ще сми­ре­ние и терпение Твое, Бо­го­ро­ди­це, по­ем Веч­но­му Бо­гу: Алли­луиа.

Ра­зум имуще в Бо­зе утвержденный и соблюдающе Закон Господень, в четыредесятый день, ег­да исполнишася дние очищения, вознесоста Иису­са во Иерусалим родителие Его, еже поставити Его пред Гос­по­дем и да­ти за Не­го жертву по ре­чен­ному в Законе Господнем; мы же во­пи­ем Бо­го­ро­ди­це си­це:

Ра­дуй­ся, Создателя вселенныя во ис­пол­не­ние Закона в храм Иерусалимский принесшая; ра­дуй­ся, та­мо старцем Симеоном ра­дост­но сретенная.

Ра­дуй­ся, Едина Чис­тая и Бла­го­сло­вен­ная в же­нах; ра­дуй­ся, крест Твой, скорбьми пре­ук­ра­шен­ный, во смирении несшая.

Ра­дуй­ся, волю Бо­жию николиже преслушавшая; ра­дуй­ся, об­раз терпения и сми­ре­ния нам Со­бою явившая.

Ра­дуй­ся, со­су­де, ис­пол­нен­ный бла­го­да­ти Ду­ха Свя­та­го; ра­дуй­ся, рожд­шая Сы­на Единороднаго От­ца Не­бес­на­го.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Си­лою свы­ше укрепляема была еси, Ма­ти Бо­жия, ег­да услышала еси словеса пра­вед­на­го старца Симеона: «Се, лежит Сей на падение и на востание многим во Израили и в зна­ме­ние пререкаемо, и Те­бе же Самой ду­шу пройдет ору­жие, яко да открыются от многих сер­дец помышления». Оба­че скорбь велия пронзе серд­це Бо­го­ро­ди­цы, и возо­пи Сия Бо­гу: Алли­луиа.

Имея тща­ние погубити От­ро­ча, посла Ирод избити вся дети, сущия в Вифлееме и пределех его, от двою лету и нижайше, по времени, еже испыта от волх­вов. И се, повелением Бо­жи­им, данным чрез ан­ге­ла во сне старцу Иосифу, бежа все Святое Семейство во Египет и пребысть та­мо седмь лет до смер­ти Ирода. Тем­же со уми­ле­нием воспоем Ти, Бо­го­ро­ди­це:

Ра­дуй­ся, всю тесноту странствия понесшая; ра­дуй­ся, яко вси идо­ли па­до­ша в стра­не Египетстей, не возмогше терпети кре­пос­ти Сы­на Тво­его.

Ра­дуй­ся, с нечестивыми язычники пребывавшая; ра­дуй­ся, из Египта с Первенцем Отроком и Сво­им обручником в Назарет пришедшая.

Ра­дуй­ся, со старцем Иосифом древоделом в нищете жившая; ра­дуй­ся, все вре­мя Свое в трудех провождавшая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Буря скор­би обдержа Пречистую Ма­терь, ег­да возвращающимася има из Иерусалима не обретоша в пу­ти Отрока Иису­са. Се­го ра­ди возвратистася во Иерусалим, взыскающе Его. И бысть по триех днех, обретоста Его в церк­ви, седящаго посреде учителей, и послушающаго их, и вопрошающаго их. И ре­че к Не­му Ма­ти Его: «Чадо, что со­тво­ри нама та­ко? Се отец Твой и Аз, боляще, искахом Те­бе.» И ре­че к нима Иисус: «Что яко искасте Ме­не? Не весте ли, яко в тех, яже От­ца Мо­его, достоит бы­ти Ми?» Ты же, Пре­чис­тая, соблюдала еси гла­го­лы сия в серд­це Сво­ем, вопиющи Бо­гу: Алли­луиа.

Услышала еси, Ма­ти Бо­жия, яко Иисус прохождаше всю Галилею, уча на сонмищих, проповедуя Евангелие Царст­вия и исцеляя всяк не­дуг и вся­кую язю в лю­дех. И изыде слух о Нем по всей стра­не, и приведоша к Не­му вся болящия различными не­ду­ги и страсть­ми, одержимыя бесы и разслабленныя, и ис­це­ли их. Ты же, Ма­ти Бо­жия, ведущи пророчество, скорбящи серд­цем, познавала еси, яко вскоре приидет час, ег­да Сын Твой принесет Се­бе в жертву за гре­хи ми­ра. Тем­же убла­жа­ем Тя, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, во­пию­ще:

Ра­дуй­ся, Сы­на Сво­его на служение на­ро­ду иудейскому отдавшая; ра­дуй­ся, скорбная серд­цем, но покорная воли Бо­жией.

Ра­дуй­ся, мир от по­то­па греховнаго спасшая; ра­дуй­ся, гла­ву древ­ня­го змия стершая.

Ра­дуй­ся, Се­бе в жертву Бо­гу принесшая; ра­дуй­ся, Гос­подь с То­бою, Бла­го­сло­вен­ная.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Царст­вие Бо­жие на зем­ли проповедуя, обличаше Иисус гордость фарисеев, мневших се­бе пра­вед­ни­ки бы­ти. Тем­же слы­ша­ще притчи Его, разумеша, яко о них глаголет, и искаша взяти Его, но убояшася народа, по­не­же яко пророка Его имеяху; сия вся ведающи, скорбящи Бо­го­ро­ди­ца о Сы­не Сво­ем возлюбленнем, страдаше, да не убиют Его, оба­че во­пию­ще Бо­гу: Алли­луиа.

Ви­дев­ше неции от иудей воскрешение Лазаря, идоша к фарисеем и рекоша им, яже со­тво­ри Иисус; и ре­че им Каиафа, архиерей сый лету тому: «Уне есть нам, да един че­ло­век умрет за лю­ди, а не весь народ погибнет». И от се­го дне совещаша, да убиют Его. Мы же во­пи­ем Ти, Пре­чис­тая:

Ра­дуй­ся, Спа­си­те­ля ми­ра рожд­шая; ра­дуй­ся, спа­се­ния на­ше­го главизно.

Ра­дуй­ся, от рождения в Ма­терь Спасу на­ше­му предызбранная; ра­дуй­ся, Ма­ти Бо­жия, обреченная на страдание.

Ра­дуй­ся, Бла­го­сло­вен­ная, Царица Не­бес­ная соделавшаяся; ра­дуй­ся, вы­ну за ны молящаяся.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Преж­де про­по­вед­ник слова Бо­жия, последи же предатель, Иуда Искариотский, един от обоюнадесяте апос­то­лов, иде ко архиереом, предати хо­тя Учителя сво­его; они же, слы­шав­ше, обрадовашася и обещаша ему сребренники да­ти. Ты же, Бо­го­ма­ти, скорбящи о Сы­не Сво­ем возлюбленнем, вопияла еси горце Бо­гу: Алли­луиа.

Возсияла есть последняя вечеря учеником Хри­сто­вым, на ней­же Учитель умы нозе им, об­раз сми­ре­ния показуя, и ре­че им: «Един от вас предаст Мя, ядый со Мною». Мы же, горю Ма­те­ри Бо­жией сострадающе, вос­пе­ва­ем Ей:

Ра­дуй­ся, Ма­ти Бо­жия, мукою сердечною истомленная; ра­дуй­ся, вся претерпевшая в юдоли сей многоскорбней.

Ра­дуй­ся, в мо­лит­ве успокоение находившая; ра­дуй­ся, всех скор­бя­щих Ра­дос­те.

Ра­дуй­ся, утоление на­ших пе­ча­лей; ра­дуй­ся, из тины гре­хов­ныя нас спа­саю­щая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Хо­тяй яви­ти лю­бовь Свою к роду человеческому Гос­подь наш Иисус Хрис­тос на Тайней вечери, благословив и преломив хлеб, даде Сво­им учеником и апос­то­лом, рек: «Приимите, ядите, сие есть те­ло Мое» и, при­ем чашу и хва­лу воздав, даде им, глаголя: «Сия есть кровь Моя Но­ва­го Завета, яже за мно­гия изливаемая во ос­тав­ле­ние гре­хов». Бла­го­да­ря­ще Ми­ло­сти­ва­го Бо­га за ми­ло­сер­дие Его к нам не­из­ре­чен­ное, по­ем Ему: Алли­луиа.

Новое зна­ме­ние ми­лос­ти Своея яви Гос­подь учеником Сво­им, обещая им послати инаго Уте­ши­те­ля — Ду­ха ис­ти­ны, Иже от От­ца исходит, да свидетельствует о Нем. Те­бе же, Ма­те­ри Бо­жией, па­ки освященней Ду­хом Свя­тым в день Пятьдесятницы, во­пи­ем си­це:

Ра­дуй­ся, Ду­ха Свя­та­го обиталище; ра­дуй­ся, чертоже всесвятый.

Ра­дуй­ся, пространное се­ле­ние Бо­га Слова; ра­дуй­ся, Бисер Бо­жест­вен­ный произведшая.

Ра­дуй­ся, рождеством Тво­им райс­кия двери нам отверзающая; ра­дуй­ся, зна­ме­ние ми­лос­ти Бо­жией нам Со­бою явившая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Стран­но и прискорбно нам слышати, яко лобзанием предаде Учителя сво­его и Гос­по­да Иуда Искариотский. Спира же и тысящник и слуги архиерейстии взяша Иису­са и связаша Его, и ведоша к первосвященнику Анне первее, посем же к Каиафе архиереови. Ма­терь же Бо­жия, смертнаго совета на Сы­на Сво­его возлюбленнаго ожидающи, во­пия­ше Бо­гу: Алли­луиа.

Вси иудеи ведоша Иису­са от Каиафы в претор к Пилату, гла­го­лю­ще Его злодея бы­ти. Пилат же вопроси Его и глагола им, яко ни единыя вины обрете в Нем. Мы же Ма­те­ри Бо­жией, поношения Сы­на Сво­его видящей, умиль­но во­пи­ем:

Ра­дуй­ся, серд­це горем истерзанное имевшая; ра­дуй­ся, слезы о Сы­не Сво­ем проливавшая.

Ра­дуй­ся, Чадо Свое любимое на судилище преданное зревшая; ра­дуй­ся, вся претерпевшая без ропота, яко раба Гос­под­ня.

Ра­дуй­ся, стенящая и рыдающая; ра­дуй­ся, Ца­ри­це не­бе­се и зем­ли, при­ем­лю­щая мо­лит­вы раб Сво­их.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Вси ро­ди бла­жат Тя, чест­ней­шую Хе­ру­вим и слав­ней­шую без срав­не­ния Се­ра­фим, Владычицу и Ма­терь Избавителя на­ше­го, рождеством Сво­им ра­дость все­му ми­ру принесшую, последи же скорбь ве­лию имевшую, ви­дя­щи Сы­на Сво­его возлюбленнаго на поругание, биение и смерть преданнаго. Мы же уми­лен­ное пе­ние при­но­сим Ти, Пре­чис­тая, во­пию­ще Всемогущему Бо­гу: Алли­луиа.

Витии мно­го­ве­щан­нии не воз­мо­гут изрещи всех страданий, То­бою пренесенных, Спа­се наш, ег­да во­ини, сплетше ве­нец из терния и воз­ло­жив­ше на гла­ву Твою, и в ризу багряну облекше Тя, глаголаху: «Ра­дуй­ся, Ца­рю Иудейский», и бияху Тя по ланитома. Мы же, Ма­ти Бо­жия, стра­да­ния Твоя познавающе, во­пи­ем Ти:

Ра­дуй­ся, Сы­на Сво­его биеннаго зревшая; ра­дуй­ся, багряницею и терновым вен­цем одеяннаго зревшая.

Ра­дуй­ся, Его­же мле­ком Сво­им питала еси, терзаемаго видевшая; ра­дуй­ся, страданием Его спострадавшая.

Ра­дуй­ся, все­ми ученики Его оставленнаго видевшая; ра­дуй­ся, неправедными судиями Его осужденнаго зревшая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Спас­ти хо­тя Иису­са, ре­че Пилат иудеем: «Есть же обычай вам, да еди­на­го вам отпущу на Пасху. Хощете ли убо, да отпущу вам Ца­ря Иудейска?» Но вси возо­пи­ша, гла­го­лю­ще: «Не Се­го, но Варавву». Про­слав­ляю­ще ми­ло­сер­дие От­ца Не­бес­на­го, Иже та­ко воз­лю­би мир, яко Сы­на Сво­его Единороднаго отдал есть на крестную смерть, да искупит ны от веч­ныя смер­ти, во­пи­ем Ему: Алли­луиа.

Сте­на и ог­раж­де­ние бу­ди нам, Вла­ды­чи­це, изнемогающим от скор­би и бо­лез­ни. Ты бо и Сама страдала еси, слышащи иудеев, во­пию­щих: «Распни, распни Его!» Ны­не же услы­ши нас, во­пию­щих Ти:

Ра­дуй­ся, Ма­ти ми­ло­сер­дия, отъемлющая вся­кую слезу от лю­те страждущих; ра­дуй­ся, слезу умиления нам по­даю­щая.

Ра­дуй­ся, погибающих греш­ни­ков спа­саю­щая; ра­дуй­ся, предстательство хри­сти­ан не­по­стыд­ное.

Ра­дуй­ся, от страс­тей нас из­бав­ляю­щая; ра­дуй­ся, сердцу сокрушенному отраду по­даю­щая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Пе­ние все­уми­лен­ное Спа­си­те­лю ми­ра при­но­сим, на вольное страдание шедшему и крест Свой несшему. Во­ини же, пришедше на Голгофу, пропяша Его. Стояху при кре­сте Иисусове Ма­ти Его, и сестра Ма­те­ре Его — Мария Клеопова, и Мария Магдалина. Иисус же, ви­дев Ма­терь и ученика стоя­ща, его­же любляше, глагола Ма­те­ри Своей: «Жено, се сын Твой»; потом глагола ученику: «Се Ма­ти твоя». И от того часа поят Ю ученик во свояси. Ты же, Ма­ти Бо­жия, обезчещенна ви­дя­щи на кре­сте Сы­на и Гос­по­да, терзалася еси, вопиющи Бо­гу: Алли­луиа.

Сы­не Мой и Бо­же Пред­веч­ный, Твор­че всех тварей, Гос­по­ди! Ка­ко терпиши на кре­сте страсть, — Чис­тая Дева, плачущи, гла­го­ла­ше. — О страшнем Тво­ем Рождестве, Сы­не Мой, па­че всех матерей возвеличена бых, но увы Мне: ны­не Тя ви­дя­щи, распаляюся утробою». Мы же, слезы проливающе и Те­бе внемлюще, во­пи­ем Ти:

Ра­дуй­ся, ра­дос­ти и ве­се­лия лишенная; ра­дуй­ся, вольная стра­да­ния Сы­на Тво­его на кре­сте видевшая.

Ра­дуй­ся, Чадо Свое возлюбленное уязвленным зревшая; ра­дуй­ся, Агнца, на заклание ведомаго, Ма­ти.

Ра­дуй­ся, Избавителя язв ду­шев­ных и те­лес­ных яз­вами покрытаго видевшая; ра­дуй­ся, Сы­на Сво­его воскресшаго из мерт­вых зревшая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

Бла­го­дать по­даждь нам, Спа­се Всемилостивый, на Кре­сте дух Свой испустивый и со­гре­ше­ний на­ших рукописание растерзавый. «Се, све­те Мой сладкий, на­деж­до и жи­во­те Мой бла­гий, Бо­же Мой, угасл еси на Кре­сте», — Дева, стенящи, гла­го­ла­ше. Потщися, Иосифе, к Пилату приступити и проси его сняти с древа Учителя сво­его уязвленнаго: «Даждь ми Се­го страннаго, Иже не имать где главы преклонити». Богоматерь же, видевши Сы­на Сво­его безславна, нага на дре­ве, возо­пи: «Увы Мне, Чадо Мое, увы Мне, све­те Мой, ду­шу пройде Мне ору­жие по речению пра­вед­на­го старца Симеона». Мы же, Пре­чис­тей Деве состраждуще, во­пи­ем Бо­гу: Алли­луиа.

Пою­ще ми­ло­сер­дие Твое, Че­ло­ве­ко­люб­че, покланяемся бо­гат­ству ми­лос­ти Твоея, Вла­ды­ко. «Со­зда­ние Твое спас­ти хо­тя, смерть подъ­ял еси, — ре­че Пре­чис­тая, — но Вос­кре­се­ни­ем Тво­им, Спа­се, по­ми­луй всех нас». Мы же Бо­го­ро­ди­це, о нас молящейся, во­пи­ем:

Ра­дуй­ся, мертваго зрящая, бездыханна Преблагаго Гос­по­да; ра­дуй­ся, лобзавшая те­ло Сы­на Тво­его возлюбленнаго.

Ра­дуй­ся, Све­та Сво­его сладкаго нага и уязвленнаго Мертвеца зревшая; ра­дуй­ся, Сы­на Сво­его гробу предавшая.

Ра­дуй­ся, плащаницею новою те­ло Его обвившая; ра­дуй­ся, Воскресение Его видевшая.

Ра­дуй­ся, многоскорбная Ма­ти Бо­жия, печаль на­шу в ра­дость пре­тво­ряю­щая и серд­ца злых че­ло­век умягчающая.

О Все­пе­тая Ма­ти, изнемогающая от скор­би у крес­та Сы­на Тво­его и Бо­га! Внемли воздыханием и слезам на­шим, умягчи злая серд­ца, востающая на нас, из­ба­ви от скор­би, бо­лез­ней и веч­ныя смер­ти всех уповающих на не­из­ре­чен­ное Твое ми­ло­сер­дие и во­пию­щих Бо­гу: Алли­луиа.

Этот кондак чи­та­ет­ся трижды, за­тем 1-й икос «Ан­гел воз­вес­ти …» и 1-й кондак «Из­бран­ной Деве Ма­рии …».

Мо­лит­ва пер­вая

О многоскорбная Ма­ти Бо­жия, пре­выш­шая всех дщерей зем­ли по чис­то­те Своей и по множеству страданий, То­бою на зем­ли пренесенных! При­ими многоболезненныя воздыхания на­ша и со­хра­ни нас под кровом Твоея ми­лос­ти. Инаго бо прибежища и теп­ла­го предстательства, ра­зве Те­бе, не ве­мы, но, яко дерз­но­ве­ние иму­щи ко Иже от Те­бе Рожденному, помози и спа­си ны мо­лит­ва­ми Своими, да непреткновенно достигнем Царст­вия Не­бес­на­го, иде­же со все­ми свя­ты­ми будем вос­пе­ва­ти хва­лу в Тро­ице Еди­но­му Бо­гу, всег­да, ны­не, и прис­но, и во ве­ки ве­ков. Аминь.

Мо­лит­ва вто­рая

О кто не ублажит Тя, Де­во Бла­го­дат­ная, кто не воспоет Твое ми­ло­сер­дие к роду человеческому. Те­бе мо­лим­ся, Тебя про­сим: не оста­ви нас, во зле погибающих, раствори лю­бо­вию серд­ца на­ша и ко врагам на­шим пошли стрелу Свою, да уязвляет серд­ца на­ша ми­ром к гонящим нас. Аще мир нас ненавидит — Ты про­стри лю­бовь Свою к нам, аще мир нас гонит — Ты при­ими нас. По­даждь нам Бла­го­дат­ную си­лу терпения — без ропота перенести испытания, в ми­ре сем бываемая. О Гос­по­же! Умягчи серд­ца злых че­ло­ве­ков, восстающих на нас, да не погибнут серд­ца их во зле, но умо­ли, Бла­го­дат­ная, Сы­на Тво­его и Бо­га на­ше­го, да умирит серд­ца их ми­ром, диавол же — отец злобы — да посрамится! Мы же, вос­пе­ваю­ще ми­ло­сер­дие Твое к нам, злым, непотребным, воспоем Ти, о Пречудная Гос­по­же Де­во Бла­го­дат­ная: услы­ши нас в час сей, сокрушенная серд­ца иму­щих, огради нас ми­ром и лю­бо­вию друг ко другу и ко врагом на­шим, искорени от нас вся­кую злобу и вражду, да воспоем Те­бе и Сы­ну Тво­ему, Гос­по­ду Иису­су Хри­сту на­ше­му: Алли­луиа! Алли­луиа! Алли­луиа!

Ве­ли­ча­ние

Ве­ли­ча­ем Тя, Пре­свя­тая Де­во, Бо­го­из­бран­ная От­ро­ко­ви­це, и чтим об­раз Твой свя­тый, им­же то­чи­ши ис­це­ле­ния всем с ве­рою при­те­каю­щим.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *